Dundee Cake

This is one of the first things I made when I took up cooking. I was quite desperate because, at first, the finished cake showed huge, ugly cracks and a friend of mine said I ought to soak the dry fruit and peel in water. Yeah, well, water... So I took Scotch and replaced the "two tablespoons of liquid" with Scotch as well.

Oh yes, and make it in time, because it ought to rest for at least two days before eating.

Not to be given to children!

For a 20cm = 8" cake tin
175 g soft butter
175 g sugar
3 large eggs
225 g flour
1 teaspoon baking powder
30 g ground almonds
2 tablespoons Scotch, take the superfluous liquid from the soaked fruits if there is enough left.
550 g chopped crystalized orange and lemon peel/glacé cherries and other dried fruit
at least half a bottle of Scotch
50 g blanched almonds (for the topping).
Let dried fruits etc. soak for AT THE VERY LEAST 12 hours in Scotch.
Pre-heat oven to 175°C. Grease and flour the cake tin.
Cream butter and sugar until soft and light.
Beat the eggs and add to the mixture. Save a bit egg white to glaze the almonds for the topping.
Sift flour, ground almonds and baking powder together. Fold into the creamed mixture together with the 2 tablespoons of Scotch.
Stir dried fruits etc. into the creamed mixture.
Spoon into tin, top with blanched almonds, brush the almonds with egg white.
Bake for 30 mins, then reduce heat to 150°C and bake for another 1 1/2 hours or until firm to touch.


Schottischer Früchtekuchen

Muss durchziehen, daher am besten mehrere Tage vor Verzehr zubereiten. Mengen für eine 20-cm-Springform:
175 g weiche Butter
175 g Zucker
3 große Eier
225 g Mehl
1 Tl Backpulver
30 g geriebene Mandeln
550 g Orangeat, Zitronat, Belegkirschen (kleingehackt), Tockenfrüchte (Rosinen, Korinthen, Aprikosen - letztere kleingehackt -), alles nach Geschmack oder wie vorhanden
Whisky bis zum Abwinken zum Einweichen der Trockenfrüchte
Mandeln (gepellt) zum Dekorieren
Trockenfrüchte MINDESTENS über Nacht in Whisky einweichen.
Ofen auf 175°C vorheizen. Springform fetten und bemehlen. Früchte in Whisky einlegen.
Butter und Zucker cremig miteinander verrühren. Eier schlagen und mit unterrühren. Etwas Eiweiß zum Bestreichen der Mandeln verwahren. Mehl, Backpulver und geriebene Mandeln zusammensieben, unter die cremigen Zutaten heben, mit den eingeweichten Trockenfrüchten (einschließlich der verbliebenen Flüßigkeit) verrühren, alles in die Form Löffeln, glattstreichen und mit den Mandeln belegen (ring- oder sternförmig).
Mandeln mit Eiweiß bepinseln, 30 Minuten backen, dann Hitze auf 150°C reduzieren und weitere 1 1/2 Stunden backen, bzw. bis er "durch" ist.
Ich habe Whisky genommen, da es ein schottisches Rezept ist, man kann aber sicher auch stattdessen Sherry, Rum, Calvados, Cognac/Weinbrand oder sowas nehmen.