Bowlen - What Germans Put in Bowls

A "Bowle" (plural "Bowlen"), a word clearly derived from the English "bowl" and pronounced  with an O roughly like the one in "gorgeous", is a typically German old fashioned party drink which had its heyday in the Fifties. Oh those times of innocence! They are long now considered "uncool" and "naff" by the younger generations. It's main variations had been of the strawberry, peach, and for the more adventurously minded, pineapple sort. Fruits, apart from strawberries, used to come from tins. (That hadn't been for lack of good taste, but for the dearth of fresh fruit of the more exotic sort back then.)

Here we have a picture with, fruit-based "Bowlen" of the lemon and lime, melon (I guess) and pineapple varieties.

From Wikipedia
But there are contemporary versions now and they are excellent (as had been by the way, and I'm not shy to say so, the oh-so-uncool old ones). I'm too lazy to translate. If it isn't self-explaining, please ask.

Limetten-Melisse-Bowle
3 Limetten
3 - 4 große Zweige Zitronenmelisse
1 EL Zucker
4 cl Curacao Triple sec
1 Barschaufel gestoßenes Eis
1 Flasche gut gekühlter Sekt oder Prosecco
Eine Limette auspressen, die anderen in kleine Schnitze teilen. Beides mit den Melisseblättern in einen Glaskrug geben und mit Zucker bestreuen. Mit einem Stößel oder Barlöffel gut zerdrücken. Triple sec und Eis zufügen, nochmals durchrühren und mit Prosecco aufgießen.
Großartige Sommer-Erfrischung!

Champagner-Teebowle
4 Teelöffel Tee
1/4 l Wasser
12 Stück Würfelzucker
1 Zitrone
2 Flaschen Champagner oder guten Sekt
Tee 5 Minuten aufbrühen, süßen, mit dem Saft und der Schale der Zitrone versetzen und eine Stunde kaltstellen. Vor dem Servieren abseihen, mit dem kalten Sekt aufgießen und mit einigen frischen Zitronenscheiben garnieren.
Mal 'was anderes als Erdbeer oder Pfirsich!